Două medalii de bronz la CE de sală urcă atletismul la nivelul superior al sportului românesc în 2009. Ancuța Bobocel, prin locul 8 la 3.000 de metri (8:59,78 PB), poate deveni unul dintre pilonii principali.Â
Ca și în Beijing, unde caimacul a fost luat de cea mai vârstnică membră, Pușa Diță (38 ani), și în orașul piemontez au punctat tot veteranii: Anca Heltne (31 de ani, aruncarea greutății) și Ion Vieru (30 de ani, 400m). Sunt doi atleți care și-au confirmat rezultatele excelente ale sezonului, două personaje cărora nu le tremură picioarele, cu sânge rece și specific unor spărgători de bancă. „Sunt mulțumit de rezultate. E adevărat că unii tineri puteau mai mult, dar obiectivul a fost depășit”, afirmă președintele FRA, Sorin Matei, susținut și de Gabi Szabo, „vicele” forului: „A ieșit bine, dar aștept mai mult de la noua generație”.
România s-a afiliat la Torino trendului etalat de toată lumea: întinerirea loturilor. Unii atleți pot reprezenta viitorul pentru JO – Londra 2012, dar la alții mai trebuie lucrat la psihic. „Vor reuși și acești tineri să confirme numai dacă vor ieși din mediocritatea care învăluie atletismul din sala de la Lia Manoliu”, spune un personaj din atletismul românesc.
Diță: „Riscăm să fim o națiune de pluton”
Campioana olimpică la maraton, Constantina Diță, și antrenorul ei, Valeriu Tomescu, s-au arătat consternați de posibilitatea eliminării aproape totale a orelor de educație fizică din structura școlară.„Dacă acest lucru se va întâmpla, să nu ne mirăm că n-o să mai vină nimic din spate, că peste câțiva ani, la Jocurile Olimpice, vom fi o națiune de pluton”, spune Constantina, al cărui fiu, Rafael, aflat la vârsta adolescenței, face baschet, fotbal și tenis. Pe de altă parte, Valeriu Tomescu declară: „Cred că e o măsură sinucigașă pentru România. Nu va fi afectat doar sportul, ci mai ales sănătatea copiilor”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER